Biografia

_MG_0113Nascut a Olot (La Garrotxa) el 1970, és professor de guitarra clàssica i autodidacta amb la guitarra acústica, la guitarra elèctrica, el baix elèctric, el jazz i la música popular, així com en instruments tradicionals com el flabiol sec i el tamborí, la tarota, la mandolina, la mandola, el quatre vençolà, l’ukelele i diversos instruments de percussió populars com el timbal, el tamborí de cordes, el pica-canyes, les castanyoles, etc…

Interessat pel manteniment i la realització de petites reparacions d’instruments acústics, també coneix els conceptes bàsics d’electrònica i electricitat aplicats a instruments i als seus perifèrics (cables, amplificadors, microfonia, processadors de senyal, etc…).

Té coneixements avançats en informàtica general (sistemes operatius, aplicacions de gestió i xarxes) i més concretament en informàtica musical (editors de partitures, seqüenciadors àudio/midi, editors de forma d’ona, sintetitzadors virtuals, samplers, enregistrament, etc…). Igualment aprèn el muntatge i el manteniment del hardware i el software.

Coneix les tècniques de sonorització en directe, enregistrament, procés, mescla, postproducció, edició d’àudio digital i mastering, així com l’equipament necessari per a la seva realització.

És membre fundador de l’Associació de Cultura Popular de la Garrotxa – El Til·ler, per a la difusió i promoció dels instruments tradicionals i la faràndula a la Garrotxa. Aquesta entitat organitza el CORNAMUSAM – Festival Internacional de la Cornamusa d’Olot des de l’any 1991 i el Concurs de Composició Ratafia Russet per a Sac de Gemecs.

És soci de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), de l’associació d’Artistes Intèrprets o Executants (AIE) i del Sindicat de Músics de Girona Musicat.

Durant el 1990 i el 1991 va ser membre de la formació de música tradicional Grallers d’Olot, dedicada a la recuperació de tonades antigues que, més endavant, evolucionaria cap a la formació Til·ler, realitzant passants i acompanyament de faràndula per les comarques de Catalunya i sud de França.

Entre el 1990 i el 1994 col·labora amb la Coral Puigsacalm de Les Preses en l’acompanyament guitarrístic i en la direcció. L’any 1999, dins el marc del desè aniversari de la Coral, va composar l’Himne a la Coral Puigsacalm, que es va estrenar durant la festa major de Les Preses el mateix any.

A partir del 1991 i fins el 1997 va formar part del grup de música d’arrel Til·ler, alternant cercaviles, acompanyament de bestiari, concerts, audicions comentades, enregistraments i recuperació del repertori de la Garrotxa per a les formacions de cobla antiga, tres quartans i mitja cobla, realitzant actuacions per tot Catalunya, Espanya, sud de França i l’Alguer (Itàlia). Amb aquesta formació va guanyar la I Mostra de Música Tradicional de Catalunya Folk Jove.

El 1991 funda la banda de rock olotí Not Tallis, que va tenir un reconegut prestigi durant la seva existència per la seva innovació en el panorama de la música moderna. Amb aquesta formació va dur a terme una sèrie de concerts per tot Catalunya, l’enregistrament de dos discos i va quedar finalista en una edició del concurs Èxit, organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio. El grup es va dissoldre el 1997.

A partir del 1994 incrementa les hores lectives a l’Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d’Olot, fent substitucions i com a professor auxiliar de guitarra clàssica, guitarra elèctrica i baix elèctric.

De la seva relació amb l’Escola cal destacar-ne que, essent encara alumne, va guanyar dues vegades el Concurs de Grups Instrumentals, una de les quals amb una obra de creació pròpia. També cal esmentar que va iniciar, juntament amb Narcís Bosch, el seu mestre, el redactat del document que hauria de consolidar-se com a Projecte Curricular de Guitarra Clàssica així com de la revisió de tota la programació dels cursos.

Entre el 1999 i el 2001 formà part del quartet de guitarres clàssiques Fil Harmònic que realitzà diverses audicions per les comarques de Girona.

Ha col·laborat en l’acompanyament instrumental, en directe i en enregistraments, de formacions com les corals Amalgama i Croscat d’Olot, els Pescadors de l’Escala i Pep Puigdemont.

Ha realitzat arranjaments de peces clàssiques i populars per a diverses formacions instrumentals de l’Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d’Olot, així com per a l’acompanyament de diversos espectacles de dansa tradicional de l’Esbart Dansaire Marboleny de Les Preses. Ha arranjat dues cançons amb destí a l’edició del disc compacte recopilatori del “Cançoner d’Olot”.

Juntament amb Joan Josep Mayans es va fer càrrec de la producció del disc compacte Cornamusam ’98, en el qual s’hi recullen les obres finalistes del Concurs de Composició per a Sac de Gemecs del mateix any, entre altres peces.

El seu interès per les tècniques d’enregistrament l’ha dut a realitzar gravacions i feines de postproducció per a la Coral Croscat d’Olot, la Coral Volcània, la Capella de Música de Sant Esteve d’Olot, Banshee, l’Escola Municipal de Música Xavier Montsalvatge d’Olot, Joan Josep Mayans, l’Esbart Dansaire Marboleny de Les Preses, Por de Pronto, Pep Puigdemont, De Fluvià Rivers Verds, Starsky & Hash, La Senyora, Red Souls, Avanti Mutanti, Ministrers de l’Escola de Música d’Olot, Ónice, Tortellinis, Meandre, La Banda de l’Onclo Genís, Hardwoods, Xucu-Pà, Joan Maria Riera-Blanch, Déu n’hi Duo, Generació3, Veus Garrotxines i altres formacions eventuals i per a l’ús privat.

També ha enregistrat música destinada a la banda sonora de pel·lícules.

L’any 2002, juntament amb Joan Josep Mayans, te cura de l’edició del llibre Premi Ratafia Russet – Recull de partitures de les obres guanyadores i finalistes de les tres edicions del Concurs de Composició per a Sac de Gemecs, per a Edicions El Bassegoda.

A partir d’un encàrrec de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, l’any 2003 composa la música del Ball de la Bruixa del Mallol, per a cobla, juntament amb Josep Garcia, que en dissenya la coreografia.

Entre el 2004 i el 2012 ha estat director de l’Escola Municipal de Música d’Olot Xavier Montsalvatge. Actualment forma part de l’equip directiu i alterna la seva activitat docent amb els arranjaments, la producció d’enregistraments per a diferents formacions, els treballs de postproducció d’àudio i la sonorització de directes.

Entre el 2006 i el 2013 ha format part de la junta de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM) i actualment forma part de la comissió que ha engegat el web de recursos www.freeangle.org

El 2007 escriu la música, la lletra, interpreta i produeix l’himne Som un equip! de l’Escola Club de Fútbol Bosc de Tosca.

El 2014, a partir d’una lletra de Margarita Busquets, escriu la música, interpreta i produeix l’himne Vine a La Bòbila!, de l’Escola La Bòbila de Les Preses.

Actualment el seus projectes més actius són el duet folk instrumental Meandre, amb Xavier Pallàs i la banda de rock Kincalla.

També col·labora amb el grup que acompanya habitualment l’animador infantil Pep Puigdemont, juntament amb Pep Carrera, a la bateria.